Program/Schedule — Venture Capital Summit
Venture Capital Summit
2018. április 25. BMC

inkubáció

Kerekasztal

Inkubációs kerekasztal - Balogh Péter (Baconsult), Kovács Zsolt (Enterprise Hungary)Pereczes János (MKB Fintechlab), Stickl László (Smart Future Lab), Moderátor: Málnay Barnabás (Smartware Tech) 

Milyen megközelítések életképesek a nagyon korai fázisú startup befektetések világában? Hogyan lehet maximalizálni a nyereségesség esélyét ebben az iparban? (a nagyon korai fázisú startup befektetők iparágában)

Balogh Péter (Baconsult)

A korai befektető leginkább alapítóba fektet, hiszen szinte minden más még bizonyítatlan. Ezért nagyon fontos szerintem a már megszerzett cégépítési, cégvezetési tapasztalat és a világhoz való hozzáállás. Mi három fontos dologgal szűrjük a projecteket. 1, Kémia: mennyire vagyunk egy hullámhosszon az alapítóval, mennyire hisszük el, hogy ő ezt meg tudja csinálni. 2, Hozzáadott érték: Mennyire érezzük, hogy mi hozzá tudunk szólni a témához, tudunk e majd segíteni benne, érdekel e minket a téma. 3, Revenue. A legtöbb startup a portfolionkban az indulástól kezdve saját erőből jutott el az első bevételig, kevesebb, mint 12 hónapon belül. Az első bevételek rengeteg mindent igazolnak. Van ötlet, csapat, végre tudják hajtani az ötletet, piacképes a termék és tudnak eladni.

Pereczes János (MKB Fintechlab)

Mi a nagyvállalatok és startupok együttműködésében hiszünk - és erre építjük fel a befektetési stratégiánkat is. Hozzáadott értékünket, amely a befektetésünket “money”-ból “smart money”-vá változtatja, a mögöttünk lévő bankcsoport kollégáiból, kapcsolataiból és technológiából merítjük. A befektetési döntéseinknél a hozzáadott érték vizsgálatát sorrendben azonban megelőzi (1) az alapítói csapat hozzáállása, track record-ja és együttműködésre való nyitottsága, valamint a (2) a megoldandó probléma mérete és fontossága. Jó csapatokkal szeretünk dolgozni, akik jelentős problémák megoldásán dolgoznak és tudunk nekik a pénzügyi befektetésen túl is értéket teremteni.

Stickl László (Smart Future Lab)

Mi alapvetően az ötlet piacképességét, a technológia megvalósíthatóságát, valamint az ötletgazda hitelességét/hitét és a csapat összetételét igyekszünk leginkább figyelembe venni. Mivel a Smart Future Lab az MVM égisze alatt működik, ezért elengedhetetlen számunkra, hogy az adott ötletnek/projektkezdeménynek legyen valamilyen energetikai vetülete. Mindenekelőtt olyan projekteket keresünk, amely e megvalósítás esetén valamilyen módon illeszkedhet az MVM csoport portfoliójába, esetleg egy valós problémára ad választ. A smart money-ban hiszünk, így nagy hangsúlyt fektetünk a cash mellett a szakmai inkubációra is, aminek során nagy mértékben támaszkodunk az MVM csoport több évtizedes tapasztalatára, tudásbázisára.